Po trojhodinovom odklade sa začalo narovnávanie lode Costa Concordia

16.09.2013 Celý región


Rím (TASR) - Medzinárodný tím odborníkov začal dnes o 09.00 h SELČ po trojhodinovom odklade narovnávať stroskotanú výletnú loď Costa Concordia, ktorá spočíva na boku pri pobreží talianskeho ostrova Giglio. Oznámil to Sergio Girotto, jeden z inžinierov dohliadajúcich na zložitú operáciu.

Ako informovali svetové tlačové agentúry, práce sa mali začať dnes okolo 06.00 h SELČ, ale odložili ich pre zlé počasie a silný nočný dážď. Ten totiž zabránil umiestneniu morských bariér, ktoré majú zamedziť úniku znečisťujúcich látok z lode do vody, a posunul plávajúce veliace centrum blízko k vraku.

Plán spočíva v tom, že loď jemne otočia o 65 stupňov a dostanú ju tak do vertikálnej polohy, pričom použijú oceľové laná a kladky. Plavidlo potom odtiahnu.

Oblasť mora okolo havarovanej lode bola uzatvorená. Zložitý manéver realizujú odborníci z taliansko-amerického konzorcia Titan Micoperi.

Celá operácia bude trvať 10-12 hodín. Avšak prvých päť hodín je rozhodujúcich na to, aby sa dalo určiť, či 56 oceľových lán a kladky budú stačiť na zodvihnutie lode zo skalnatého pobrežia, na ktorom spočíva od nehody z 13. januára 2012.
 

Vyberte región